vand.jpg
13/03/2020

Højesteret har fastslået, hvordan minimalerstatningen skal beregnes

Højesteret har slået fast, at det er berettiget at inddrage indtægter optjent i hele opsigelsesperioden ved beregningen af erstatning som følge af uberettiget bortvisning. Dommen gør op med den uenighed, der har været siden 2015 om, hvorvidt der ved erstatning ud over minimalerstatningen kan fradrages sygedagpenge modtaget i hele opsigelsesperioden. Dette er relevant både ved uberettiget bortvisning samt ved opsigelse med fritstilling, hvor den ansatte har et længere opsigelsesvarsel end 3 måneder.

Kort om sagen

Den konkrete sag omhandlede en funktionær som uberettiget var blevet bortvist fra sin stilling hos sin arbejdsgiver, som efterfølgende gik konkurs. Funktionæren modtog sygedagpenge i hele opsigelsesperioden svarende til 5 måneder.

Uenighed vedrørte spørgsmålet, om Lønmodtagernes Garantifond (LG) med rette kunne fradrage sygedagpengene i hele opsigelsesperioden i funktionærens erstatningskrav, eller om der alene kunne modregnes med de sygedagpenge, som funktionæren havde modtaget efter udløbet af minimalerstatningsperioden. LG gjorde således gældende, at funktionæren ikke have lidt et tab fordi funktionæren havde modtaget sygedagpenge i hele opsigelsesperioden, og derfor udbetalte LG alene minimalerstatningen i form af 3 måneders løn. Funktionæren krævede derimod betaling af et beløb svarende til differencen mellem lønnen i de sidste 2 måneder af opsigelsesperioden og sygedagpengene i de 2 måneder.

Højesterets dom

Både byretten og Østre Landsret gav funktionæren medhold, men Højesteret kom til det modsatte resultat.

Højesteret udtalte, at hovedreglen er, at erstatningen skal opgøres efter den almindelige erstatningsret. Der gælder dog som undtagelse hertil, at funktionæren som minimum har ret til minimalerstatning, selvom denne ikke har haft et tilsvarende tab. Minimalerstatningen er altså en tabsuafhængig erstatning svarende til de første 3 måneders løn, som funktionæren kan kræve, selvom denne har fået nyt arbejde i en fritstillingsperiode.

Højesteret fastslog videre, at der ikke er grundlag for - ud over minimalerstatningen -  at tilkende erstatning, hvis der ikke er lidt et tab som følge af anden indtægt i opsigelsesperioden. Det betyder at anden indtægt optjent i hele opsigelsesperioden skal fradrages i den tabsafhængige del af erstatningen.

Mazanti bemærker

Højesterets dom betyder, at der nu igen er klarhed over hvordan minimalerstatningsreglen skal forstås. Dommen er nemlig i tråd med en gammel dom fra 1951, men siden 2015 var der i retspraksis opstået tvivl om, hvorvidt man kun kunne modregne med indtægter efter de 3 måneders minimalerstatning.

Mange virksomheder udbetaler efter minimalerstatningsperioden fejlagtigt altid differencen mellem lønnen fra virksomheden og ny indtægt fra den fritstillede medarbejder, og begår derfor den fejl, at der ikke tages højde for, om den fritstillede har lidt et tab set over hele opsigelsesperioden.

Følgende eksempel kan illustrere, det regnestykke der skal laves:

F bliver opsagt og fritstillet den 28.2 med 6 måneders varsel. Lønnen udgør kr. 30.000, dvs. samlet set i hele opsigelsesperioden til og med 31.8 kr. 180.000. Den fritstillede opnår nyt arbejde den 1.4. til kr. 25.000.

Minimalerstatningen: marts, april og maj:                kr. 90.000

Ny indtægt fra 1.4.-31.8  (5 x 25.000):                      kr. 125.000   

Indtægt i alt                                                               kr. 215.000

Da regnestykket viser, at den fritstillede funktionær samlet oppebærer kr. 215.000 (minimal-erstatning fra gammel arbejdsgiver + løn fra ny arbejdsgiver), er der ikke lidt et tab, da beløbet skal ses i forhold til de kr. 180.000. Derfor skal den ”gamle” arbejdsgiver ikke betale noget beløb efter maj måned. Mange tror de skal betale kr. 5.000, hvilket altså beror på en misforståelse af reglerne om minimalerstatning. Var den ansatte ikke blevet fritstillet, men udberettiget bortvist den 28.2., ville samme regnestykke være relevant.

Husk at minimalerstatningsperioden løber fra fritstillingstidspunktet og løbende måned + 3 hele måneder.

For yderligere oplysninger:

Susanne Ingemann, partner
Telefon: +45 6314 1409
Mobil: +45 5179 4737
E-mail: sin@mazanti.dk

 

Dette nyhedsbrev udgør ikke, og kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Mazanti-Andersen Korsø Jensen påtager sig intet ansvar for skade eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til anvendelse af nyhedsbrevet.