0351.jpg
21/11/2019

Ny afgørelse: Arbejdsgiver kunne ikke modregne tab af sygedagpengerefusion i medarbejders løn

Højesteret har i en ny afgørelse fastslået, at en arbejdsgiver ikke kan modregne tabt sygedagpengerefusion i en medarbejders løn, medmindre denne er erstatningsansvarlig efter § 23, stk. 3. Vi ser i artiklen her nærmere på afgørelsen og kommer med anbefalinger til, hvordan man som arbejdsgiver kan tage højde for dette i ansættelsesaftalen.

Ifølge sygedagpengelovens § 54, er en arbejdsgiver, der udbetaler løn under sygdom, berettiget til at få udbetalt de sygedagpenge, som den sygemeldte medarbejder ellers ville have ret til. Arbejdsgiverens ret til sygedagpengerefusion er dermed afledt af medarbejderens ret. Retten til sygedagpenge bortfalder dog, hvis den sygemeldte medarbejder uden urimelig grund undlader at deltage i kommunens opfølgningsarbejde.

Kort om sagen

Den konkrete sag omhandlede en sygemeldt medarbejder, som i henhold til funktionærlovens § 5 modtog løn under sygdom. Medarbejderen havde uden rimelig grund undladt at udfylde og indsende et oplysningsskema til kommunen, og derfor afslog kommunen at udbetale sygedagpenge i perioden fra den 26. december 2015 til den 3. februar 2016. Det betød at arbejdsgiveren fortabte retten til sygedagpengerefusion. Som følge af dette modregnede arbejdsgiveren beløbet svarende til den mistede refusion i medarbejderens løn.

Spørgsmålet var således hvorvidt arbejdsgiveren kunne kræve, at medarbejderen skulle erstatte den manglende sygedagpengerefusion, og i givet fald, om arbejdsgiveren kunne modregne dette i lønnen.

Højesterets dom

Højesteret konstaterede indledningsvis, at det hverken i funktionærloven eller sygedagpengeloven er reguleret, om en arbejdsgiver, der mister retten til sygedagpengerefusion, kan kræve erstatning og modregne beløbet i medarbejderens løn. Højesteret fandt derfor, at sagen skulle vurderes ud fra de almindelige erstatnings- og obligationsretlige principper. Højesteret udledte heraf en almindelig loyalitetspligt for medarbejderen til at iagttage de krav, som kommunen stiller i forbindelse med opfølgningen efter sygedagpengeloven.

En arbejdsgiver kan efter erstatningsansvarslovens § 23, stk. 3 rejse et erstatningskrav mod en medarbejder, hvis denne i tjeneste forvolder arbejdsgiveren skade, i det omfang det findes rimeligt under hensyn til den udviste skyld, arbejdstagerens stilling og omstændighederne i øvrigt. Erstatningsansvaret beror således på en rimelighedsvurdering.  

Højesteret fastslog, at følgende faktorer skal indgå i rimelighedsvurderingen af, hvorvidt medarbejderen bliver pålagt et erstatningsansvar:

  • Om medarbejderen har handlet forsætligt eller groft uagtsomt
  • Parternes evne til at bære tabet
  • Om arbejdsgiveren har ydet medarbejderen hjælp og vejledning til at opfylde kommunens krav

Højesteret udtalte, at det beror på en individuel, konkret vurdering, hvorvidt medarbejderen pålægges et erstatningsansvar for manglende medvirken i kommunens opfølgningsarbejde. Højesteret fandt i forhold til de konkrete omstændigheder ikke, at medarbejderen havde handlet forsætligt eller groft uagtsomt, og at arbejdsgiveren samtidig ikke havde ydet medarbejderen tilstrækkelig hjælp og vejledning til at opfylde kommunens krav. Arbejdsgiveren havde derfor ikke et erstatningskrav mod medarbejderen, og derfor var modregningen i lønnen uberettiget.

Højesteret bemærkede afslutningsvis, at i tilfælde hvor medarbejderen er erstatningsansvarlig efter erstatningsansvarslovens § 23, stk. 3, har arbejdsgiveren som udgangspunkt ret til at modregne tabet i medarbejderens løn, idet kravet udspringer af ansættelsesforholdet. Højesteret fremhævede dog, at medarbejderen ved en eventuel modregning ikke må fratages mere end hvad der er nødvendigt for at opretholde en beskeden levefod, jf. retsplejelovens § 509.

Mazanti bemærker

Det kan af Højesterets dom udledes, at en arbejdsgiver som udgangspunkt har ret til at modregne ved udbetaling af medarbejderens løn, hvis medarbejderen har handlet ansvarspådragende i medfør af erstatningsansvarslovens § 23, stk. 3. En eventuel modregning i lønudbetalingen forudsætter dog, at de almindelige betingelser for modregning er opfyldt. Højesteret afviser således, at der gælder en ubetinget ret til løn under sygdom.

Det anbefales, at det fremgår i ansættelsesaftalen, at den ansatte har pligt til at opfylde alle kommunens informations- og dokumentationskrav for at opfylde virksomhedens mulighed for at modtage sygedagpengerefusion, og at tilsidesættelsen af denne pligt kan føre til erstatningsansvar overfor virksomheden, som vil blive modregnet i lønnen.

Endvidere anbefales det at virksomheden giver den ansatte vejledning og hjælp til at opfylde kommunens krav, når der er tale om langtidssygemeldte medarbejdere.

For yderligere oplysninger:

Susanne Ingemann, Associeret Partner
Telefon: +45 6314 1409
Mobil: +45 5179 4737
E-mail: sin@mazanti.dk

Dette nyhedsbrev udgør ikke, og kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Mazanti-Andersen Korsø Jensen påtager sig intet ansvar for skade eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til anvendelse af nyhedsbrevet.