floor.jpg
01/10/2019

Nye regler om væsentlige transaktioner med nærtstående parter

Skrevet af partner Niels Walther-Rasmussen og advokatfuldmægtig Mette-Marie Uggerhøj

Der er indført nye regler i selskabsloven om blandt andet væsentlige transaktioner med nærtstående parter i børsnoterede selskaber. Reglerne trådte i kraft den 10. juni 2019 og implementerer ændringer af aktionærrettighedsdirektivet om tilskyndelse til langsigtet aktivt ejerskab i børsnoterede selskaber.

Med loven er der indført en række nye bestemmelser i bl.a. selskabsloven om:

  • identifikation af aktionærer
  • aflønning af ledelsesmedlemmer
  • måltal og politikker for det underrepræsenterede køn, og
  • væsentlige transaktioner mellem nærtstående parter.

Vi sætter her fokus på de nye regler om godkendelse og offentliggørelse af væsentlige transaktioner mellem nærtstående parter i selskabsloven § 139 d.

Efter selskabslovens § 139 d skal væsentlige transaktioner i børsnoterede selskaber mellem selskabet og dets nærtstående parter godkendes af bestyrelsen inden transaktionerne gennemføres. Visse transaktioner med nærtstående parter anses endvidere for så væsentlige, at børsnoterede selskaber er forpligtede til straks at offentliggøre transaktionerne.

Nærtstående parter

Nærtstående parter omfatter blandt andet medlemmer og nøglepersoner i selskabets ledelse og disse personers nære familiemedlemmer.

Såfremt disse ledelsesmedlemmer mv. har bestemmende eller betydelig indflydelse i et andet selskab eller eventuelle moderselskaber, datterselskaber eller søsterselskaber, vil disse selskaber også betragtes som nærtstående parter.

Definitionen af nærtstående parter er i overensstemmelse med den internationale regnskabsstandard IAS 24.

Væsentlige transaktioner

Selskabsloven definerer ikke entydigt, hvad der skal forstås ved en ”væsentlig” transaktion.

Væsentlighedsvurderingen skal foretages konkret fra gang til gang ud fra selskabets aktuelle forhold med inddragelse af de samme kriterier og standarder, som selskabet anvender i forbindelse med udarbejdelsen af årsregnskabet.

Hvis selskabet i løbet af samme regnskabsår har gennemført flere transaktioner med den samme nærtstående part, er det ikke tilstrækkeligt at vurdere hver transaktion enkeltvis. Flere transaktioner, som hver især er uvæsentlige, kan samlet anses for væsentlige.

Offentliggørelse

Selskabsloven stiller som noget nyt også krav om, at visse væsentlige transaktioner med nærtstående parter skal offentliggøres i en meddelelse på selskabets hjemmeside, som skal være tilgængelig i 5 år. Det drejer sig om transaktioner, hvor dagsværdien af transaktionen udgør:

  • 10 % eller mere af de samlede aktiver, eller
  • 25 % eller mere af resultatet af primær drift i henhold til senest offentliggjorte koncernregnskab (eller årsregnskab, såfremt selskabet ikke udarbejder koncernregnskab).

Der skal også ske offentliggørelse, hvis summen af flere transaktioner med den samme nærtstående part inden for samme regnskabsår overstiger mindst én af de nævnte størrelsesgrænser.

Offentliggørelse af meddelelser på hjemmesiden skal ske ”hurtigst muligt” efter, at aftalen om transaktionen er indgået, og som det absolut seneste på det tidspunkt, hvor transaktionen gennemføres.

Meddelelsen skal som minimum indeholde en række oplistede oplysninger, og skal gøre aktionærerne i stand til at vurdere, hvorvidt transaktionen er gennemført på almindelige markedsmæssige vilkår.

Der gælder nogle undtagelser fra kravene om godkendelse og offentliggørelse. Det drejer sig navnlig om ”sædvanlige forretningsmæssige transaktioner” – for eksempel køb og salg af sædvanlige varer og tjenesteydelser.

Etablering af interne procedure for bestyrelsen

De nye regler pålægger endvidere bestyrelsen i børsnoterede selskaber at indføre en intern procedure for periodiske vurderinger af, om en væsentlig transaktion kan betragtes som forretningsmæssigt sædvanlig, eller om den skal godkendes og eventuelt offentliggøres. De nye regler stiller ikke krav til udformningen af denne procedure, som derfor kan tilpasses det enkelte selskab.

Det anbefales, at bestyrelsen implementerer det som et periodevist fast punkt på dagsordenen at tage stilling til eventuelle væsentlige transaktioner med nærtstående parter.

Vores tidligere nyhedsbrev om lovforslaget i sin helhed kan læses her.

Lovforslaget som vedtaget kan læses her.

For yderligere oplysninger:

Niels Walther-Rasmussen, advokat, partner
Telefon +45 3319 3722
Mobil +45 4010 0151
E-mail: nwr@mazanti.dk

og

Mette-Marie Uggerhøj, advokatfuldmægtig
Telefon +45 3319 3703
Mobil +45 5219 8095
E-mail: mmu@mazanti.dk


Dette nyhedsbrev udgør ikke, og kan ikke erstatte juridisk rådgivning. Mazanti-Andersen Korsø Jensen påtager sig intet ansvar for skade eller tab, der direkte eller indirekte kan henføres til anvendelse af nyhedsbrevet.